După cum ai aflat încă din articolul trecut, toamna sunt lactatele la mare căutare. Ele ne ajută cu probiotice naturale, care ne sunt de mare folos în acest anotimp din ce în ce mai rece. Dar știai că le poți consuma și prin diverse preparate, nu neapărat proaspete?
Doar săptămâna asta, găsești la noi în băcănie o mulțime de lactate, cum ar fi brânză de burduf, kefir, sana, telemea de vacă și iaurt cremos din lapte de bivoliță, precum și ouă de țară. Sună bine? Uită-te numai peste rețetele de mai jos cu câteva dintre aceste ingrediente!
3 rețete cu brânză telemea, la care nu te-ai fi gândit
Plăcintă rapidă cu telemea la tavă
Ingrediente
- 300g de făină
- 200ml de apă călduță
- o jumătate de cub de drojdie
- 2 ouă mari, de țară
- 150g de brânză telemea
- 100g de mușchi țigănesc
- 75ml de ulei
- o lingură de pesmet
- o linguriță de sare
- o linguriță de zahăr tos
- un ou pentru uns plăcinta
- o linguriță de unt pentru uns tava
Opțional
- sos Vraja Busuiocului
- ierburi aromatice
- diverse legume de sezon călite
- salam de mangalița sau alte mezeluri
Mod de preparare
Pasul 1: Amestecăm zahărul cu drojdia până ce obținem un rezultat lichid.
Pasul 2: Cernem făina într-un bol spațios și turnăm apa călduță în mijloc, iar apoi, pe rând, amestecul lichid de la pasul anterior, ouăle, uleiul și sarea. Mixăm ingredientele cu mixerul pentru a ieși o compoziție omogenă, moale și elastică.
Pasul 3: Luăm o tavă de 20×20 ori cu diametrul de 32 de cm și o ungem cu unt, respectiv, la alegere, făină sau punem hârtie de copt.
Pasul 4: Continuăm prin a turna jumătate din compoziția pentru aluat în tavă, urmând să o nivelăm cu ajutorul unei spatule umezite în apă.
Pasul 5: Pudrăm cu pesmet și, cât mai uniform posibil, telemea. Presărăm feliile de mușchi țigănesc și așezăm bine restul de aluat pe deasupra.
Pasul 6: Punem plăcinta la “odihnit” pentru 30 de minute, timp în care încălzim cuptorul la 160°C.
Pasul 7: Ungem frumos plăcinta cu oul bătut și o introducem la cuptor aproximativ 25-30 de minute (scopul e să fie rumenită sau să treacă testul scobitorii).
Pasul 8: O tăiem felii și o mâncăm acasă, la școală sau la birou.
Mămăligă cu brânză telemea și ouă de țară
Ingrediente
- 375g de mămăligă
- 100g de brânză telemea
- un ou
- o lingură de ulei
- o jumătate de linguriță de unt
- o linguriță de oțet
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare
Pasul 1: Punem apa la fiert împreună cu sare și lingura de ulei. După ce a dat în clocot, adăugăm treptat câte un pumn de mălai și amestecăm nonstop, până ce consistența ajunge așa cum ne dorim.
Pasul 2: Lăsăm mămăliga la foc mic până ce începe să se desprindă de pereții vasului, iar imediat apoi o răsturnăm într-o farfurie.
Pasul 3: Fierbem un litru de apă cu sare și lingura de oțet. Când a început să fiarbă, spargem oul în apă și îl lăsăm la foc potrivit în jur de 2-4 minute.
Pasul 4: Amestecăm brânza telemea sfărâmată cu untul și le așezăm pe o farfurie. Punem mămăliga deasupra și oul peste ea, așa fierbinți cum sunt. Adăugăm piper și, în eventualitatea în care brânza nu este suficient de sărată, un strop de sare.
Ciuperci umplute cu telemea și morcov
Ingrediente
- 400g de ciuperci
- 100g de brânză telemea
- 250g de varză roșie
- 1 morcov
- ulei de măsline, după gust
- oțet de vin, după gust
- ghimbir măcinat, după gust
- rozmarin, după gust
- tarhon, după gust
- cimbru, după gust
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare
Pasul 1: După ce curățăm și spălăm bine de tot ciupercile, le tăiem codițele (pe care le așezăm separat) și așezăm pălăriile într-o tavă, pregătite pentru a fi umplute.
Pasul 2: Tocăm mărunt codițele ciupercilor și le amestecăm într-un vas împreună cu brânza telemea tăiată cubulețe și morcovul ras. Adăugăm apoi tarhonul, ghimbirul, rozmarinul, cimbrul și piperul, timp în care continuăm să amestecăm cu mâinile, pentru a se omogeniza compoziția.
Pasul 3: Umplem ciupercile cu amestecul creat și le gătim la aburi timp de 30-40 de minute.
Pasul 4: Spălăm varza roșie, o radem pe rozătoare și o călim într-o oală încinsă cu o lingură de ulei de măsline. Odată cu varza, adăugăm o jumătate de pahar de apă. Punem capacul pe oală și lăsăm varza să se facă bine, dar ocazional o verificăm și amestecăm cu o lingură de lemn, amintindu-ne să completăm apa atunci când scade prea mult.
Pasul 5: Când varza este aproape moale, turnăm oțet de vin și sare. Apoi o mai fierbem 5 minute, astfel încât să se evapore zeama în întregime.
Pasul 6: Servim ciupercile cu varza călită și castraveți murați sau o altă garnitură, în funcție de preferințe.
Poftă bună… la toate rețetele de mai sus! Încearcă gusturi noi și bucură-te de fiecare experiență gastronomică, dar nu uita că bucătăria românească nu poate fi întrecută de o alta.